Veiligheidsglas

Veiligheidsbeglazing is een uitgelezen mogelijkheid voor het aanbrengen van extra bescherming tegen verschillende invloeden. U kunt er voor kiezen, maar soms wordt het ook voorgeschreven. Standaard glas is relatief kwetsbaar en het neemt een grote oppervlakte in aan de gevel en in deuren. Wanneer het breekt kan het lelijke verwondingen veroorzaken of indringers binnenlaten. U kunt ook veiligheidsglas overwegen wanneer u een betere bescherming wilt tegen kogels of splinters, geluid of brand.

NEN 3569 norm

NEN 3569: Veiligheidsbeglazing in gebouwen. Deze norm schrijft voor bij welke gebouwen en ruimten veiligheidsbeglazing moet worden toegepast, en in welke mate. Glascentrale Roden kan u uitgebreid adviseren over de toepassing ervan.

Toepassingen

Veiligheidsglas wordt veel toegepast en voorgeschreven in openbare ruimten van ziekenhuizen, winkels en commerciële centra, kantoren, hotels-restaurants, luchthavens, trein- en metrostations, schoolgebouwen, maar ook in bijvoorbeeld gepantserde auto’s. Het glas in autoruiten of bushokjes is van veiligheidsglas. Bij glasconstructies wordt ook vaak met veiligheidsglas gewerkt vanwege de kracht die op het materiaal komt te staan bij bijvoorbeeld een zware glazen deur die aan de scharnieren moet hangen. Andere toepassingen zijn glazen vloeren, balustrades, serres en zelfs hele glazen gevels en borstweringen.

Typen

We onderscheiden 3 typen veiligheidsglas, Gehard, gelaagd en draadglas. Ook bestaan er combinaties van gehard en gelaagd glas.

Gehard glas is door een speciaal procedé zeven maal zo sterk gemaakt als gewoon glas. Wanneer het toch breekt, valt het in duizenden niet scherpe stukjes uiteen. De kans op verwonding is heel klein.

Gelaagd glas is glas wat bestaat uit verschillende lagen wat door een taaie, sterke folie bijeengehouden wordt.

Draadglas is glas met een wapening van metalen draden. De draden houden het eventueel gebarsten glas vast, daarnaast bieden ze een extra beveiliging.

Gehard en gelaagd veiligheidsglas is bij Glascentrale Roden met verschillende extra’s te krijgen zoals brandwerend, geluidswerend, zonwerend, spiegelend.